logo

 

 

 

 

REGULAMIN PŁATNOŚCI ZA OBIADY

 

TUTAJ

 

 

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 11.11.2024

 

ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

PONIEDZIAŁEK 18.11.2024

Zupa pieczarkowa z makaronem – 300 ml

Ziemniaki z zieleniną 160 g

Kotlet mielony 100 g

Fasolka szparagowa 70 g

Kompot wieloowocowy 150 ml

Jabłko

 

Alergeny: 1,3,7,9,10

WTOREK 12.11.2024

Żurek z białą kiełbaską i jajkiem 300 ml

Makaron z truskawkami i jogurtem 300 g

Kompot wieloowocowy 150 ml

Pomarańcza

 

 

Alergeny: 1,3,7,9,10

WTOREK 19.11.2024

Zupa kalafiorowa  300 ml

Kasza jęczmienna 150g

Bitki schabowe w sosie imbirowym 120 g

Surówka z buraczków 70 g

Woda z cytryną 150 ml

 

Alergeny: 1,7,9,10

ŚRODA 13.11.2024

 

ŚWIĘTO PATRONA SZKOŁY –

DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

ŚRODA 20.11.2024

Zupa pieczarkowa z makaronem 300 ml

Ziemniaki z zieleniną 160 g

Gulasz z szynki 120 g

Ogórek kiszony 70 g

Kompot z truskawek 150 ml

 

Alergeny: 1,7,9,10

CZWARTEK 14.11.2024

Zupa ogórkowa – 300 ml

Kurczak w sosie słodko- kwaśnym z ryżem 300 g

Woda z cytryna 150 ml

Jabłko

 

Alergeny: 1,7,9,10

CZWARTEK 21.11.2024

Barszcz czerwony z ziemniakami   – 300 ml

Indyk po meksykańsku z kukurydzą, czerwoną fasolą i ryżem 300 g

Woda z cytryną 150 ml

Jabłko

 

Alergeny: 1,3,7,9,10

PIĄTEK 15.11.2024

Krupnik 300 ml

Ziemniaki z zieleniną 160 g

Łosoś pieczony z pieca 80 g

Surówka z kiszonej kapusty 70 g

Woda z cytryną 150 ml

 

Alergeny: 1,4,7,9,10

PIĄTEK 22.11.2024

Zabielana zupa rybna na pstrągu -300 ml

Placki z jabłkiem i cukrem pudrem 300 g

Woda  z cytryną 150 ml

Pomarańcza

 

 

Alergeny: 1,3,4,7,9,10

Alergeny występujące w posiłkach podawane przy jadłospisie

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka , jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego 1169/2011

OPŁATY I INNE WAŻNE INFORMACJE

Regulamin zasad funkcjonowania stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej nr 35 w Gdyni

Podstawa prawna:

Art. 106 Ustawy z dnia 14.12.2016 Prawo Oświatowe Dz.U 2019 poz 1148 t.j.

 

W celu wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła realizuje zadania opiekuńcze poprzez organizację dożywiania dla dzieci w stołówce szkolnej. Stołówka szkolna zapewnia gotowany dwudaniowy posiłek w postaci obiadu, przygotowywany zgodnie
z obowiązującymi normami żywieniowymi dla dzieci w określonym wieku.

 

I. Uprawnienia do korzystania ze stołówki szkolnej:

Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:

a) uczniowie

b) nauczyciele

c) pozostali pracownicy szkoły

 

II. Odpłatność za obiady:

  1. Korzystanie z obiadów przygotowywanych i wydawanych w stołówce szkolnej jest odpłatne
  2. Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub których dożywianie finansują Ośrodki Pomocy Społecznej oraz sponsorzy.
  3. Cena jednego obiadu ustalana jest na podstawie kalkulacji kosztów żywienia, dokonywanych przez intendenta, zatwierdzanych przez Dyrektora Szkoły.
  4. W sytuacji wzrostu kosztu produktów w trackie roku szkolnego Dyrektor może podwyższyć opłatę za obiady, po wcześniejszym poinformowaniu korzystających ze stołówki z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
  5. Pracownicy zatrudnieni na stanowisku kucharza, pomocy kuchennej uprawnieni są do korzystania z bezpłatnego wyżywienia w czasie wykonywania pracy w okresie prowadzenia żywienia w szkole, w której są zatrudnieni-zgodnie z art. 15 Ponadzakładowego Układu Zbiorowego Pracy dla pracowników nie będących nauczycielami w szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych prowadzonych przez Miasto Gdynia.

 

III. Opłaty za obiady:

  1. Opłaty za posiłki zawierają odpowiednio:

Dla uczniów:

a) koszty surowca przeznaczonego na wyżywienie

Dla nauczycieli:

a) koszty surowca

b) koszty wynagrodzenia pracowników oraz składki naliczane od tych wynagrodzeń

c) koszty utrzymania stołówki

Dla pozostałych pracowników szkoły:

a) koszty surowca

b) koszty wynagrodzenia pracowników oraz składki naliczane od tych wynagrodzeń

c) koszty utrzymania stołówki

d) obowiązującą stawkę podatku VAT

2. Przed dokonaniem pierwszej wpłaty za obiady należy dostarczyć do intendenta lub przesłać na email intendent35@sp35gdynia.pl deklarację korzystania z obiadów
w stołówce szkolnej, którą należy pobrać ze strony internetowej szkoły.

3. Opłaty wnoszone są z góry do dnia 28- go każdego miesiąca poprzedzającego opłacany miesiąc. Wyjątek stanowi WRZESIEŃ –opłacamy w pierwszych dwóch dniach pracujących września oraz STYCZEŃ–opłacamy wyłącznie w pierwszych dwóch dniach pracujących stycznia. Dokładne informacje dotyczące kwoty oraz daty wpłat określa harmonogram, który jest podany do wiadomości na tablicach ogłoszeniowych oraz na stronie internetowej.

4. Kwota wpłaty uzależniona jest od ilości dni obiadowych w danym miesiącu. Koszt jednego obiadu wynosi 3,50 zł.

5. Uczniowie, którzy nie uiszczą opłaty w wyznaczonym terminie, nie będą mogli korzystać z obiadów w danym miesiącu. Przelewy, które wpłyną po wyznaczonym terminie, zostaną zwrócone każdorazowo nadawcy.

6. Nowo przyjęci do szkoły uczniowie mogą uczęszczać na obiady od nowego miesiąca kalendarzowego po wypełnieniu karty zgłoszenia oraz wpłacie .

7. Płatności za żywienie uczniów należy dokonywać w postaci wpłaty na rachunek bankowy szkoły SP nr 35 o numerze :

            47 1440 1026 0000 0000 1253 5748

 

8. W związku z zamknięciem roku finansowego nie ma możliwości wpłat w grudniu za miesiąc styczeń. Wpłaty przelewem zrobione w grudniu będą każdorazowo zwracane na konto nadawcy.

9. Za prawidłowo dokonaną wpłatę za obiady uznaje się kwotę należności określonej przez szkołę w harmonogramie płatności, z podaniem wymaganych informacji w tytule przelewu:

– imię i nazwisko dziecka,

-klasa

– określenie za jaki miesiąc

10. Odliczeń i korekt w wysokości wpłat dokonuje wyłącznie upoważniony pracownik szkoły –intendent. Przelewy bez konsultacji z intendentem powinny być zrobione na pełną kwotę podaną w harmonogramie.

11. Pełną kwotę wpłacamy zawsze za miesiące: IX,X I,II .Przy płatności za pozostałe miesiące dokonujemy odliczeń wynikłych ze zgłoszonych nieobecności tylk0 i wyłącznie po zatwierdzeniu kwoty przez intendenta. Aby dokonać odliczeń odpisów konieczny jest kontakt telefoniczny 58 624 09 74 lub e-mailowy intenden35@sp35gdynia.pl w celu potwierdzenia kwoty do przelewu. Błędnie przelane kwoty bez konsultacji będą każdorazowo zwracane na konto nadawcy.

12. Odpisy wynikłe ze zgłoszonych nieobecności przechodzą na kolejny miesiąc obiadowy pomniejszając kolejną wpłatę za obiad. Przy rezygnacji z obiadów odpisy zwracane są w formie przelewu na podane konto rodzica/opiekuna prawnego. Pozostałe odpisy na koniec roku szkolnego zwracane są przelewem na konto podane w Karcie zapisu dziecka na stołówkę szkolną.

13. Odwołanie posiłków następuje poprzez :

– wysłanie wiadomości na email intendent35@sp35gdynia.pl( wiadomość powinna zawierać imię i nazwisko ucznia, klasę, dni w których dziecka nie będzie na obiadach)

– osobiste zgłoszenie intendentowi lub kierownikowi świetlicy,

– telefonicznie na nr 58 624 09 74 od poniedziałku do piątku w   dniu poprzedzającym odwoływany dzień do godziny 14.00.Odliczenie kwoty za obiady nastąpi od następnego dnia po zgłoszeniu nieobecności  ucznia.

– odpis jednodniowy nie będzie odliczany chyba ,że dziecko jedzie na wycieczkę     lub bierze udział w zawodach lub konkursach (nieobecność usprawiedliwiona)

 Zgłoszenia nieobecności należy dokonać najpóźniej na trzy dni przed planowanym wyjściem:

w klasach 0-III- zgłasza wychowawca

w klasach IV- VIII zgłaszają wychowawcy, uczniowie lub rodzice.

14. W związku z zamknięciem roku finansowego odpisy grudniowe zgłaszane są do dnia 18 grudnia. Jeżeli 18 grudnia wypadnie w dni wolne (sobota, niedziela) zgłoszenia należy dokonać w piątek przed w/w dniem.

15. W przypadku całkowitej rezygnacji dziecka z obiadów należy złożyć oświadczenie o rezygnacji z posiłków e-mailem ( intendent35@sp35gdynia.pl) lub osobiście przed rozpoczęciem miesiąca w którym ma nastąpić rezygnacja.

16. Posiłki wydawane są w godzinach 10:50-13:15.

17. Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom nie spożywającym posiłków.

18. Z posiłków można korzystać wyłącznie na terenie stołówki. Szkoła nie prowadzi sprzedaży posiłków na wynos.

19. W gablocie obok wejścia do stołówki wywieszony jest aktualny dekadowy jadłospis.

20. Uczniowie korzystający ze stołówki zobowiązani są do pozostawiania odzieży wierzchniej w szatni, plecaków przed stołówką, zmiany obuwia.

21. W stołówce szkolnej uczeń powinien:

a) spokojnie się poruszać (nie biegać)

b) zachowywać porządek przy odbiorze drugiego dania oraz przy oddawaniu naczyń

c) zachowywać ogólne zasady dobrego wychowania

d) zostawić po sobie porządek (odnieść talerze oraz kubki w wyznaczone miejsce, zostawić miejsce czyste miejsce na stoliku

e) szanować naczynia, sztućce i nakrycie stołu

 

regulamin wchodzi w życie: 2.08.2021

Skip to content